5 tips om een fysieke en online winkel te combineren

​Vanwege de opkomst van de webshops is het voor veel detaillisten steeds moeilijker om te overleven. Een strategie om het hoofd boven water te houden is om deze nieuwe vorm van winkelen te omarmen. Een winkelier die online en offline weet te combineren kan namelijk profiteren van de synergie tussen beide verkooppunten en dus ook meer omzet genereren. 

Omnichannel

Van conflict naar synergie

In marketingtermen wordt dit ook wel een ‘cross channel retailstrategie’ genoemd, waarbij de integratie van ‘bricks and clicks’ centraal staat. En zo is het ook voor veel huidige winkeliers: om te overleven in het huidige winkel klimaat moet offline en online bij elkaar komen. Internet en winkelvormen geen conflict, maar geven juist synergie.

Een webwinkel kan figuurlijk de deur openen voor jouw fysieke winkel, maar omgekeerd geldt dat even goed. Als iemand een laptop zoekt, zal hij zich in eerste instantie online oriënteren op een bepaald merk en model.

Als hij dat type computer op jouw website aantreft en daar ook alle informatie vindt die hij nodig denkt te hebben, is de kans aanwezig dat hij of direct het product online koopt, of naar jouw winkel komt om de laptop nog even te ‘proeven’ voordat de daadwerkelijke aankoop wordt gedaan.

Deze kanaalswitch (ook bekend als cross channel of multi channel) komt met name voor bij de aankoop van dure producten. Sommige kopers willen het product vaak toch eerst even zien en aanraken. Zo’n kostbare online aankoop wordt soms nog als te risicovol ervaren.

Een ondernemer die erin slaagt het online en fysieke verkoopkanaal goed te combineren zal eerder een bovengemiddelde afzet realiseren dan iemand die slechts één van deze kanalen gebruikt. Op het gebied van voorraad is hier bijvoorbeeld al voordeel te behalen.

Als jij een succesvolle webshop runt, bestaat de kans dat je al snel extra opslagruimte nodig hebt. Een woning mag van veel gemeentes maar voor maximaal 1/3 als bedrijfsruimte dienen. De voorraad sla je dan al snel op bij de fysieke winkel, zodat je ook snel aan online klanten kunt leveren.

omnichannel model

Beter voldoen aan klantbehoeften

In theorie klinkt dit misschien allemaal logisch, maar uiteindelijk moet je het wel in de praktijk zien te brengen, zodat de klanten ook daadwerkelijk naar jouw winkel(s) komen. Als je een fysieke en online winkel gaat combineren, gaat het erom dat je weet wat de klant wil.

Vergeet vooral niet dat de consument geen onderscheid maakt tussen een fysiek of online als het gaat om de zaken die voor hem van belang zijn om een product wel of niet aan te schaffen. De belangrijkste factoren in dat opzicht zijn:

  • het assortiment van je winkel;
  • de service;
  • de mogelijkheid om de producten aan te raken of te passen;
  • het gemak van de bereikbaarheid en de aanschaf;
  • de beschikbaarheid van productinformatie;
  • de gebruikerservaringen of aanbevelingen.
     

Het bereiken van optimale synergie tussen de door jouw gebruikte kanalen vergt dus wel onderzoek en creativiteit. Je moet weten hoe klanten denken, redeneren en handelen. Een klant gaat bijvoorbeeld naar een winkel toe om het product te zien en te voelen. Daarnaast stelt hij aanvullend advies van de winkelmedewerker op prijs. Hij kan tenslotte online zelf ook bij de productinformatie zien wat het product kost en welke processor er in de computer zit.

Dat is in je fysieke winkel makkelijk op te lossen: een medewerker in huren met kennis van zaken. Op jouw website heb je deze medewerker niet paraat, maar ook daar moet je bezoekers een goede service bieden. Dit kun je heel ver doorvoeren met een volledige klantcontact oplossing, inclusief pratende assistent.

Dat is wellicht wat duur en overdreven voor een klein bedrijf, maar er zijn ook goedkopere oplossingen die even klantvriendelijk zijn. Zorg in ieder geval voor een goede bereikbaarheid, zodat je eventuele vragen of klachten snel kunt behandelen.

ecommerce

Vergroot het gebruiksgemak

Een van de belangrijkste factoren die een rol speelt in de aankoopkeuze van een klant is het gebruiksgemak.

De huidige consument wil eenaankoop doen op het moment dat hij dat wil en het moet hem of haar zo weinig mogelijk moeite kosten.

Dat is voor een traditionele retailer misschien minder leuk om te horen, maar dit is nu eenmaal de realiteit in een wereld waarin iedereen met een muisklik of tab op de smartphone alles binnen handbereik heeft.

Daarnaast kampt de consument van nu vaak met een chronisch tijdgebrek. Naast de drukke werkweek is er het gezin, de sportclub (van de kinderen), familiedagen en andere sociale verplichtingen.

Het is aan jou om de klanten hierin tegemoet te komen.

Door een fysieke winkel te combineren met een webwinkel is het bijvoorbeeld vrij eenvoudig om producten bij de mensen thuis te bezorgen.

Wanneer een gezin op zaterdag bij jou in de winkel komt, gordijnen bekijkt en nog twijfelt over de aankoop, kun je hen bijvoorbeeld doorverwijzen naar de website. De klant slaapt er een nachtje over en besluit het product toch te gaan kopen.

Hij kan op zondag alleen niet naar de winkel komen, omdat hij zijn wekelijkse rondje golf moet spelen. Dat geeft niet, want hij kan ’s avonds op jouw website de gordijnen bestellen die een paar dagen later worden bezorgd. Kosteloos uiteraard, de kosten hier van neem je mee in de kostprijs.

Omnichannel_Smartphone

Laat beide verkoopkanalen elkaar versterken

Wanneer je een webwinkel naast jouw fysieke winkel wilt starten, moet je ook online de voordelen van de offline vestiging blijven benadrukken. En andersom. Een risico kan namelijk zijn dat je één van de twee verkoopkanalen gaat kannibaliseren.

Zowel een online als een offline winkel heeft namelijk zo zijn eigen plusplunten. Ineen winkel kunnen klanten producten aanraken of een verkoopmedewerker om adviesvragen. Om iets te kopen in een webwinkel hoeft de klant de deur niet uit en een webshop is 24 uur per dag open.

Probeer in ieder geval niet te concurreren met jouw webwinkel; daarmee benadeel je de fysieke zaak. Neem bijvoorbeeld een kledingwinkel. Deze winkels staan onder druk, omdat steeds meer mensen ervoor kiezen om online hun kleding te kopen.

Toch vinden veel consumenten het onhandig om aangekochte kleding terug te moeten sturen als de maat niet goed blijkt te zijn. Wie regelmatig sneakers koopt, leert al snel dat zijn schoenmaat bij ieder merk afwijkt.

Je ziet dan ook dat klanten inde fysieke winkel de kleren passen en dit later online aanschaffen, waarbij je de kleding gratis thuis laat bezorgen. Het kan ook andersom.

Een boekhandel heeft weinig marge op een boek om de verzendkosten in de verkoopprijs door te rekenen, dus als een klant op de website een boek bestelt, kun je aanbieden om het product tegen betaling op te laten sturen, of om het gratis in de boekhandel op te halen.

Bereid je voor op de toekomst

Volgens Cor Molenaar, hoogleraar e-marketing aan de Erasmus Universiteit, zal de scheidslijn tussen webwinkels en fysieke winkels langzaam maar zeker verdwijnen, zo zegt hij in een interview met Nu.nl. “Het vloeit in elkaar over. In 2020 is het niet meer te meten of je te maken hebt met een winkel- of internet aankoop.”

Winkeliers moeten volgens hem niet zomaar een webshop beginnen, maar internet ook daadwerkelijk integreren met de winkel.

“Internet moet een ondersteuning zijn van je winkel. Zoals voor internetaanbieders steeds vaker een winkel ondersteuning is van de online activiteiten. Het is slechts een kwestie van tijd voordat Bol.com winkels heeft binnen Albert Heijn. Het is maar een kleine stap van een ophaalpunt naar een winkeltje.”

Hij geeft als voorbeeld wat de komst van de supermarkt betekende voor de bakker, slager en groenteboer.”Internet is de supermarkt voor de detailhandel. Als zij zich niet aanpassen aan de veranderde klant, gaan ze dezelfde toekomst tegemoet. Je gaat pas veranderen als je pijn hebt en die pijn neemt behoorlijk toe.”

Bron: Rabobank

pg-virtual-wall